Jovi Mosque

In order to take full advantage of the location and also the historical cultural background of the site, the layout of the new mosque building follows this strategy to vanish the mosque surrounding walls, and give the people ability to enter building during a day. This strategy can change the mosque into a public space and also extent the capacity of mosque. Using traditional and Islamic motifs such as vaults which obtain from the old building helps us to visually combine the old and new parts. The project offers a variety of spaces for different users: some for praying and religious activities, some for entertainment and others for public conferences and showing movies and playing theater. So the project consists of a theater, which has a seating capacity of 300, a 150 sqm Gym, a 100 sqm industrial kitchen, 150 sqm library and 350 sqm praying hall which added to the old praying hall.


Project Name Jovi Mosque
Client Jovi Mosque's Board of Trustees
Location Kazeroun, Iran
Project Year 2016
Programme(Type) Religious
Status Concept
Building Surface 2400 m2
Building Site 4000 m2
Architect in Charge Yahya Nourian
Architectural design team Mohammadhosein Kasraei, Yahya Nourian
Visualization Saeb Kefayati